Accés al contingut Accés al menú de la secció
Inici  > Orientació  > Joves  > Exploro el món laboral  > Recerca de feina

Recerca de feina

Una vegada coneguis quin és el teu perfil professional, comença la tasca de recerca de feina. Per garantir l'èxit cal que estableixis un pla d'acció, coherent i seqüencial, que ha d'incloure:

Com t'has de preparar

 • elaboració del teu currículum professional
 • redactar la carta de presentació

 

Com t'has de presentar

 • L'entrevista personal. Consells per afrontar una entrevista de selecció
 • Coneix els principals tests de selecció de personal

 


Currículum

El currículum s'estructura en cinc apartats:

 • Capçalera

Has d'incloure el teu nom complet amb un títol que defineixi la teva professió o àrea professional, per exemple: editor de moda, administradora de webs, responsable comercial. 

 • Dades personals

Cal indicar la data de naixement, l'adreça completa, el telèfon de contacte, l'adreça electrònica i una fotografia.

 • Formació acadèmica

S'ha d'ordenar cronològicament a la inversa, de més recent a més antic i incloure-hi el títol assolit. Si tens formació superior no cal especificar la formació anterior, perquè ja se suposa. Si tens formació complementària, remarca en negreta la relacionada amb l'oferta, a què et presentes.

 • Experiència professional

Cal que especifiquis el nom del lloc de treball, de l'empresa i el període de temps que hi vas  treballar. S'ha d'ordenar cronològicament a la inversa, de més recent a més antic.  És recomanable incloure les funcions realitzades en cada lloc, perquè són tan importants com el càrrec que vas ocupar i els assoliments i objectius aconseguits. Utilitza negretes per remarcar l'experiència relacionada amb l'oferta a què et presentes.

 • Habilitats, idiomes, informàtica

      Específica els teus coneixements en idiomes, informàtica i les habilitats professionals.

 

Aspectes que cal que tinguis en compte:

 1. El currículum ha de ser atractiu, breu, escanejable i és recomanable que no ocupi més d'una pàgina.
 2. Cuida el disseny: és millor que el fons sigui de color blanc, i pots utilitzar icones i elements visuals als títols i per destacar les teves habilitats.
 3. Vigila les faltes d'ortografia i les errades tipogràfiques. Repassa el currículum diverses vegades abans d'enviar-lo.
 4. Escull una bona fotografia de cara, ben il·luminada, en color i format DNI.  No et posis barrets, mocadors, ulleres de sol o qualsevol element que et tapi la cara o et faci ombra. Mai adjuntis una foto retallada en la què surtis en grup.
 5. Sigues coherent amb les dates que detalles al currículum. Alguns currículums presenten incongruències en aquest sentit, i es perceben negativament.
 6. No escriguis informació que no puguis contrastar. 

 


Carta de presentació

 S'estructura en tres paràgrafs:

 • Primer

És determinant per a la teva candidatura, ja que en aquest paràgraf has de ser capaç de captar l'atenció del seleccionador. Comença amb una frase que relacioni l'empresa i l'oferta amb la teva candidatura. No hi posis dades personals òbvies i que ja surten al currículum. 

 • Segon

Hi has d'escriure per què creus que ets la persona idònia per a la candidatura. Destaca-hi les teves habilitats, però no repeteixis el currículum demostrant que la teva experiència o formació s'adequa al lloc de treball ofert.

 • Tercer 

Per finalitzar, t'has d'acomiadar sol·licitant una entrevista personal per poder ampliar la informació. No oblidis signar la carta amb el teu nom.

Hi ha dos tipus de carta de presentació:

 • Quan respons a una oferta de treball concreta: a la carta, has de fer referència al lloc ofert, la data de publicació i el mitjà on l'has vist publicat.
 • Quan ofereixes directament els teus serveis a una empresa: a la carta, s'ha d'incloure en quina àrea o funcions desitges treballar.

 

Aspectes que cal que tinguis en compte:

 1. No enviïs cartes estàndard, personalitza cada escrit adaptant el to a la filosofia de l'empresa. Investiga l'empresa a la xarxa: visita'n el web, les xarxes socials.
 2. Adreça l'escrit a una persona concreta; si no saps a qui adreçar-te dirigeix-lo al departament de recursos humans.
 3. No repeteixis la informació del currículum; la carta de presentació s'ha de poder llegir entre 10 i 15 segons.
 4. Destaca el teu valor afegit, si cal en negreta.
 5. Vigila les faltes d'ortografia i la redacció.
 6. Signa la carta.

 


L'entrevista

Quan fas una entrevista de selecció has de cuidar el llenguatge verbal i el no verbal, per donar una bona imatge i no transmetre missatges contradictoris. La persona que fa l'entrevista està acostumada a interpretar les nostres paraules, però també els nostres gestos.

Aspectes que cal que tinguis en compte.

Llenguatge gestual

 • Sigues puntual.
 • Dona la mà amb fermesa, però sense estrènyer massa. No facis petons.
 • Seu ocupant tot el seient amb l'esquena recta i recolzat en el respatller de la cadira. Si tens una taula davant és millor que no amaguis les mans sota el taulell.
 • Controla els tics que denotin nerviosisme, com ara tocar-te els cabelsl o la cara constantment o fregar-te les mans.
 • No et tapis la boca quan parlis.
 • Quan parlis has de mantenir la mirada sense desviar-la cap a altres parts.
 • Somriu, t'ajudarà a semblar afable i segur de tu mateix.
 • Desconnecta el mòbil i guarda'l a la bossa o la butxaca.

 

To

 • Utilitza un to de veu mitjà, procura no parlar ni massa fluix, ni massa alt.
 • Parla amb fluïdesa, sense dubtar, utilitzar vocabulari especialitzat de la teva professió.
 • No responguis només amb monosíl·labs; argumenta la teva resposta.
 • Evita l'ús de falques i d'expressions repetitives com sempre, mai, súper, o sigui.

 

Evita:

 • Anar poc endreçat, amb el cabell brut, les ungles poc arreglades i la roba arrugada o amb taques.
 • Fer olor de tabac, alcohol o perfums massa intensos.
 • Portar símbols que puguin provocar rebuig a l'entrevistador.
 • Lluir una imatge massa extravagant o poc adequada a la filosofia de l'empresa; no és el mateix presentar-se a una oferta per treballar en un banc que a una botiga de moda.

 

Prepara l'entrevista assajant les respostes possibles a algunes d'aquestes preguntes:

 1. Parli'm de vostè.
 2. Per què va deixar l'última feina?
 3. Què sap de la nostra empresa?
 4. Per què vol treballar amb nosaltres?
 5. Com es veu d'aquí a cinc anys?
 6. Quin salari vol percebre?
 7. Quin és el seu defecte més gran?
 8. Quina és la seva major virtut?
 9. Per què l'hem de contractar?

Els tests

Per escollir el candidat ideal, a més de les entrevistes de selecció, les empreses també utilitzen tests o proves, dels quals hi ha de tres tipus. 

 • De personalitat 

Poden ser individuals o grupals. Els tests individuals són preguntes tancades amb tres possibles respostes, en què no hi ha respostes bones o dolentes. Dels resultats, se n'extreu els trets de personalitat més destacables del candidat (com iniciativa, empatia, extraversió, adaptació a les normes) i es mesura l'adaptació a les característiques del lloc de treball. Per exemple, en un lloc de comercial es valorarà positivament tenir una puntuació alta en extraversió; en canvi, en un analista informàtic, l'extraversió no és determinant. El test de personalitat més utilitzat en la selecció de personal és el 16PF.

Els grupals consisteixen en exercicis de dinàmica de grups. Es convoquen de 6 a 8 candidats, el seleccionador planteja un tema per debatre o bé exposa una situació concreta que cal resoldre. S'observa el raonament, la capacitat de síntesi, la persuasió o quines habilitats socials manifesten els candidats. Per exemple se'ls planteja una situació imaginària: us trobeu en una illa deserta i només podeu portar tres objectes. Quins portaríeu? A partir d'aquí el seleccionador observa com interactuen, com argumenten, etc.

 • Psicotècnics

S'avaluen les capacitats intel·lectuals com l'aptitud verbal, numèrica, espacial, capacitat d'abstracció, nivell d'atenció. Normalment són tests que s'han de realitzar en un temps determinat. Hi ha un gran varietat de tests per mesurar aquestes capacitats. Pots practicar-ne els diferents tipus que hi ha disponibles a Internet:

Test psicotècnic

Psicotècnics

 • Proves professionals

Són exercicis que avaluen les competències i les habilitats per desenvolupar un treball concret, per exemple,  proves informàtiques, d'idiomes. Data d'actualització: 02.03.2017