Amb l'objectiu d'aprofundir en la dimensió europea de la formació professional, el Departament d'Ensenyament promou diverses iniciatives per a la innovació i millora de la qualitat de la formació professional mitjançant la cooperació transnacional. En aquest sentit, es treballa en els àmbits següents:
- Mobilitat
El Departament d'Ensenyament posa a disposició dels centres ajuts perquè l'alumnat d'ensenyament secundari postobligatori faci les pràctiques en empreses d'altres països. S'hi inclouen els ajuts obtinguts a través dels subprogrames sectorials Leonardo da Vinci i Erasmus, en el marc del Programa d'aprenentatge permanent (PAP) de la Unió Europea.
Així mateix, amb l'objectiu de promoure i facilitar la mobilitat de l'alumnat de formació professional i batxillerat, el Departament posa a l'abast dels centres eines per a la preparació, la gestió i el seguiment de projectes d'estades o intercanvi d'alumnes.
- Participació en xarxes transnacionals i en acords bilaterals de col·laboració
El treball conjunt entre poders regionals i altres autoritats territorials ha permès la creació i consolidació de xarxes que operen en àmbits territorials transnacionals i interregionals en el camp de la formació professional. Molts dels projectes de cooperació en FP en què participa el Departament d'Ensenyament s'originen en aquestes xarxes i es duen a terme amb alguns dels seus membres.
D'altra banda, la cooperació permanent amb altres autoritats territorials ha afavorit la confiança mútua necessària per a l'establiment d'acords bilaterals de col·laboració per al desenvolupament d'accions sobre temes d'interès comú en matèria de formació professional.
- Projectes de cooperació en matèria de formació professional inicial
El Departament d'Ensenyament participa, com a promotor o com a soci, en diversos projectes en el marc d'iniciatives i programes comunitaris com ara el PAP - Programa d'aprenentatge permanent (Leonardo da Vinci i Erasmus), l'INTERREG, el POCTEFA - Programa operatiu de cooperació territorial Espanya-França-Andorra i altres convocatòries de la Comissió Europea. Aquesta participació té tres objectius:
- definir estratègies i polítiques en l'àmbit de la mobilitat en formació professional,
- promoure accions de mobilitat d'alumnat i professorat i
- dissenyar materials adequats per a l'organització i realització de projectes transnacionals.