Accés al contingut Accés al menú de la secció
 

Xarxes de cooperació

El Departament d'Ensenyament participa en diverses xarxes transnacionals que desenvolupen propostes d'interès comú dels membres i reforcen la intervenció de les regions en les polítiques europees de formació professional. La major part dels projectes en què participa el Departament d'Ensenyament neixen en les xarxes següents:


Fundació de les Regions Europees per la Recerca en Educació i en Formació (FREREF)

La Fundació de les Regions Europees per la Recerca en Educació i en Formació (FREREF) és una xarxa de cooperació interregional en matèria d'educació i formació. La FREREF és una eina al servei de les regions que té l'objectiu d'afavorir la cooperació entre els diferents actors de l'educació: els poders regionals, els agents socials i investigadors, i altres professionals de l'educació.

La FREREF està formada per 17 regions i altres institucions membres. Cada any organitza, entre altres accions, la Universitat Europea d'Estiu per a l'Aprenentatge al Llarg de la Vida.

 

Associació Europea d'Autoritats Regionals i Locals per a l'Aprenentatge al Llarg de la Vida (AEARLALV)

Associació Europea d'Autoritats Regionals i Locals per a l'Aprenentatge al Llarg de la Vida (AEARLALV) és una associació sense ànim de lucre de poders regionals i locals compromesos amb un treball cooperatiu per impulsar i garantir l'aprenentatge al llarg de la vida. Parteix del principi que aquest aprenentatge continuat és l'única via per aconseguir la renovació constant de les competències que es necessiten per participar en la societat del coneixement. Per a l'AEARLALV és imprescindible mobilitzar els recursos de les autoritats regionals i locals, ja que aquestes tenen coneixement directe dels problemes en el territori.

L'AEARLALV es va crear l'any 2001 a iniciativa de la regió Toscana. Està formada per 23 governs regionals i locals d'11 països d'Europa (Alemanya, Àustria, Bulgària, Dinamarca, Espanya, França, Hongria, Itàlia, Letònia, el Regne Unit i Suècia)

 

Comunitat de Treball dels Pirineus (CTP)

La Comunitat de Treball dels Pirineus (CTP) és un organisme interregional de cooperació transfronterera. Es va crear el 1983 amb l'impuls de les vuit col·lectivitats territorials que coexisteixen als Pirineus: tres regions franceses (Aquitània, Llenguadoc-Rosselló i Migdia-Pirineus), quatre comunitats autònomes espanyoles (Aragó, Catalunya, Euskadi i Navarra) i el Principat d'Andorra.

Els principals objectius de la CTP són fer que els Pirineus siguin un nexe d'unió d'uns pobles que intenten conèixer-se millor i treballar conjuntament i disminuir els desequilibris del seu territori.

Els àmbits de treball de la CTP se centren en el desenvolupament econòmic, la recerca, la millora de les comunicacions i la protecció del medi ambient.

El Consorci de la CTP, creat el març del 2005, és l'entitat que actua com a autoritat de gestió del Programa operatiu de cooperació territorial Espanya-França-Andorra (POCTEFA).

En el marc del POCTEFA, el Departament és cap de fila del projecte Pirineus formació professional (PIREFOP).

 

Quatre Motors per a Europa

Constituïda l'any 1988, l'associació Quatre Motors per a Europa aplega quatre de les regions més dinàmiques d'Europa que, sense ser capitals de cap Estat, en són un motor econòmic: Baden-Württemberg (Alemanya), Llombardia (Itàlia), Roine-Alps (França) i Catalunya (Espanya).

Quatre Motors per a Europa és el primer exemple de cooperació interregional entre quatre regions no limítrofes. El seu objectiu és fer participar activament les regions respectives en el procés de construcció europea.

Actualiment hi ha nombroses comissions en les quals participen diversos departaments de la Generalitat de Catalunya. El Departament d'Ensenyament és membre del grup de treball de formació i porta terme diferents projectes i accions.

A més, en el marc de Quatre Motors per a Europa, el Departament d'Ensenyament té presència cada any en la fira Mundial dels Oficis de Lió (França).

 
Data d'actualització: 11.11.2010