Accés al contingut Accés al menú de la secció
Inici  > Estudis  > Formació professional  > Cicles  > Grau mitjà  > Indústries alimentàries

Indústries alimentàries

 

Elaboració de Productes Alimentaris

  • Ensenyament: Formació professional
  • Grau: Grau mitjà
  • Titulació: Tècnic/a
  • Sistema: LOE
  • Família professional: Indústries alimentàries
  • Entorn: Professions manipulatives
 

Centres on es pot cursar

Descripció


Tècnic o tècnica en Elaboració de Productes Alimentaris
Codi: CFPM IA10

Aquests estudis postobligatoris capaciten per elaborar i envasar productes alimentaris d’acord amb els plans de producció i de qualitat i fer el manteniment de primer nivell dels equips, segons la legislació d’higiene i de seguretat alimentàries, protecció ambiental i prevenció de riscos laborals.

Tenen una durada de 2.000 hores (1.617 lectives en un centre educatiu i 383 pràctiques en un centre de treball) distribuïdes en dos cursos acadèmics.

Aquest estudi substitueix els cicles (LOGSE) Escorxador, carnisseria-xarcuteria, Conservació vegetal, càrnia i de peix i Elaboració de productes làctics.

  • Operacions de Condicionat de Primeres Matèries (132 hores)
  • Tractaments de Transformació i Conservació (264 hores)
  • Processat de Productes Alimentaris (297 hores)
  • Processos Tecnològics en la Indústria Alimentària (198 hores)
  • Primeres Matèries en la Indústria Alimentària (132 hores)
  • Venda i Comercialització de Productes Alimentaris (66 hores)
  • Operacions i Control de Magatzem en la Indústria Alimentària  (66 hores)
  • Seguretat i Higiene en la Manipulació d'Aliments (66 hores)
  • Principis de Manteniment Electromecànic (66 hores)
  • Formació i Orientació Laboral (99 hores)
  • Empresa i Iniciativa Emprenedora (66 hores)
  • Anglès Tècnic (99 hores)
  • Síntesi (66 hores)
  • Formació en Centres de Treball (383 hores)

Més informació del currículum a l'annex, apartat 5.3 'Descripció dels mòduls professionals i de les unitats formatives'

Tenen accés directe al cicle les persones que compleixen algun dels requisits següents:

  • tenir el títol de graduat en educació secundària obligatòria,
  • haver superat el curs específic per a l'accés als cicles de grau mitjà,
  • tenir el títol de tècnic o de tècnic auxiliar,
  • haver superat el segon curs del batxillerat unificat i polivalent (BUP),
  • tenir altres estudis equivalents a efectes acadèmics,
  • haver superat la prova d'accés a la universitat per a més grans de 25 anys,
  • haver superat els mòduls obligatoris d'un programa de qualificació professional inicial (PQPI),
  • tenir un títol per accedir a un cicle formatiu de grau superior.

Les persones que no compleixen cap dels requisits esmentats han de superar una prova d'accés. Per presentar-s'hi cal tenir com a mínim 17 anys l'any en què es fa la prova.

Tr?mits

Per cursar el cicle cal formalitzar una sol·licitud d'admissió i presentar-la al centre i per a l'ensenyament demanat en primer lloc.

Per a l'assignació de les places s'ordenen les sol·licituds segons la qualificació mitjana de l'ESO o dels estudis equivalents; les sol·licituds que tenen la mateixa puntuació s'ordenen a partir d'un número de desempat que s'obté per sorteig.

Hi ha un 20% de places reservades per als alumnes que accedeixen a un cicle mitjançant la prova d'accés o el curs específic d'accés; les sol·licituds d'aquests alumnes s'ordenen segons la qualificació obtinguda a la prova o al curs.

Aquest estudi és gratuït en els centres dependents del Departament d'Ensenyament. Per a la resta de centres, consulteu l'import en el centre corresponent.

Sortides acadèmiques

Amb aquests estudis s'obté el títol de tècnic o tècnica, que permet accedir:

  • al batxillerat,
  • a un cicle de grau superior del mateix itinerari del cicle de grau mitjà.
    

Sortides professionals

La superació d'aquest cicle formatiu permet accedir al món laboral com a:

  • elaborador o elaboradora de productes alimentaris;
  • operador o operadora de màquines i equips per al tractament i l'elaboració de productes alimentaris;
  • operador o operadora i controlador o controladora de línies d'envasament i embalatge;
  • recepcionista i magatzemista;
  • abastador o abastadora de matèries primeres i de materials a les línies de producció;
  • operador o operadora de dosificadors, i
  • supervisor o supervisora de línia.